GAÜN Yürütücülügünde Proje Toplantisi Gerçeklesti

Gaziantep Üniversitesi’nin yürütücüsü oldugu ‘Dünya Vatandasi Olma Yolunda Mültecilerin Ortak Insani Degerler Konusunda Temel Yeterliliklerini Destekleme ve Gelistirme Projesi’nin üçüncü uluslararasi toplantisi Portekiz’in Lousada sehrinde gerçeklestirildi.

GAÜN’ün ulus ötesi ortagi Lousada Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçeklesen toplantiya Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, KAYRA Yöneylem Danismanlik Egitim, Ispanya’dan Ajuntament De Villanueva De Castellon, Litvanya’dan Asociacija Tavo Europa katildi.

Toplantida, projenin faaliyetlerinin degerlendirilerek, Egitim Modülü ve Metodolojik Çerçeve Programi hakkinda bilgilendirme yapildi. Ayrica projenin sonraki asamalarinda yapilacaklar hakkinda sunumlar yapilarak görüs alis verislerinde bulunuldu.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Lousada Belediyesi Temsilcisi Carla Magalhaes konusmasinda öncelikle katilimlari için tüm ortaklara tesekkür ederek, iki gün sürecek olan toplantinin ana gündem maddelerini ve katilimcilardan beklentileri sundu.

“Birey kendini kente ait hissetmeli”

Gaziantep Üniversitesi Temsilcisi ve Proje Yürütücüsü Dr. Ögr. Üyesi Fatma Çapan da Egitim Modülü ve olusturulan modüllerin basliklari hakkinda katilimcilari bilgilendirerek, “Kentlerin korunmasinda kentte yasayan bireylerin yasadiklari kent ile kendilerini bagdastirmalari ve bag kurmalari yani kendilerini o mekana ait hissetmeleri gerekmektedir. Kentte yasayan birey kendini kente ait hissetmelidir. Bireyin kendini yasadigi yere ait hissetmesi yasama süresi ile dogrudan orantilidir. Ancak bazi durumlarda bu aidiyet duygusunun olusmasi gecikmekte veya hiç gerçeklesememektedir. Bu durumlardan en önemlisi de göç etmek ve bireyin göç ettigi yere kendini ait hissedememesidir” diye konustu.



Dr. Ögr. Üyesi Çapan, dünyanin çesitli bölgelerinde siyasi ve ekonomik istikrarsizliklardan dolayi yasanan çatisma ortamindan ve insan haklari ihlallerinden kaçan insanlarin öncelikle yasamlarini güvenceye almak sonrasinda göreceli olarak daha iyi bir hayat sürdürebilecegi gelismis ülkelerde siginmaci ve mülteci olmak istediklerini belirterek, “Çok sayida mülteciye ev sahipligi yapan ülkelerde su kaynaklari yetersiz kalmis ve planlanan birçok projede büyük degisiklige gidilmesine neden olmus alt yapi projelerinin planlanandan daha erken yillara alinmasini zorunlu hale getirmistir. Artan su tüketiminin ve kirliliginin olumsuz etkisi atik su debisini de artirarak sehirlerin atik su projelerinin de erkene alinmasina ve dolayisiyla bu projelerin yapilmasi adina hizmet veren kurumlari da kaynak arayislarina sürüklemistir. Siginmaci/mültecilerin yogun yasadigi mahallelerde park ve mesire alanlarinda verilen hizmetlerde aksamalara, çevre kirliligine ve esit hizmetin saglanamamasina sebep olmaktadir. Bu durum kaliteli hizmet için yogun mesai ile çalisilmasini gerektirmektedir. Ortak alan kullanilmasi ve korunmasinda bilincin artirilmasi, farkindalik olusturulmasi son derecede ivedilik gerektiren bir konudur. Projemiz yetiskin bireylerde toplumsal yasamda ortak degerler etrafinda birlikte yasama ve kurum kültürü olusturma amaciyla faaliyetlerine devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

“Örnek bir yetiskin egitimi hedefliyoruz”

KAYRA Yöneylem Temsilcisi Ayse Yildiz Köroglu ise sunumunda “Degerler Egitimi Modülü” ve “Çok Kültürlülük ve Dünya Vatandasligi Bilinci” modüllerinin içerigi hakkinda bilgi verdi. Ortak kullanim alanlarinin ve kaynaklarinin kullanimi sirasinda ülke cografyasini ortak bir sekilde paylasan insanlarin ortak insani degerler çerçevesinde birlesmesiyle gerçeklesecegini belirten Köroglu, “Projemiz ortak insani degerler ve kaynaklarin kullanimi ile ilgili yenilikçi, faydali, yayginlastirilabilir, sürdürülebilir, örnek model olabilecek bir yetiskin egitimi yapmayi hedeflemekteyiz. Günümüz dünyasinda mültecilik her geçen gün biraz daha gerçeklik kazanan evrensel, sadece Türkiye’nin degil tüm dünya ülkelerinin önemli bir sorunudur. Mültecilere Avrupa vatandasligi bilinci kazandirmak ve sinirlari bir kenara birakarak dünyanin dört bir kösesinin tüm dünya insanligi tarafindan korunmasi ve kaynaklarinin bilinçli bir sekilde kullanilmasi, bu noktada bir topluma mensup olan insanlarin aidiyet duygusu içerisinde sunulan hizmetlerden yararlanirken ve kullanirken tüm toplumun menfaatlerini gözetmesini saglamak en önemli hedeflerimiz arasindadir” diye konustu.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi temsilcileri Yunus Emre Hökenek ve Kiymet Berra Ülgey ise çalismalarda yer alarak proje faaliyetlerini yayginlastirma konusundaki sunumlari ile toplantiya katildi.

Toplantinin ikinci gününde de projenin Portekiz ortagi Municipality of Lousada’yi temsilen Carla Raquel Pacheco Magalhães, Ispanya ortagi Ajuntament De Villanueva De Castellon’u temsilen Ramon Miguel Navalon Peris, Litvanya ortagi Asociacija Tavo Europa’yi temsilen Greta Paskociumaite ve Smilte Karvelyte Bireysel ve Evrensel Degerler hakkindaki sunumlarini gerçeklestirerek yayginlastirma faaliyetleri hakkinda bilgilendirdi.

https://mobile.beyazgazete.com/haber/gaun-yurutuculugunde-proje-toplantisi-gerceklesti-6527836.html

BASINDA BİZ